Memòria Valencianista.cat · Logo
 
 
Biografia
Obra pròpia
Bibliografia
Enllaços
relacionats
Inicial
Biografia
Marià Ferrandis i Agulló
València, 7 de gener de 1887
Xirivella, 1 de juliol de 1924

Periodista i polític

El 1908 fou un dels fundadors de la Joventut Valencianista, en la qual ocupà diversos càrrecs. El 1915 figurà entre els iniciadors de la Joventut Nacionalista Republicana, de la que va ser vicepresident primer. Fallida aquesta organització, tornà a la primera, de la qual ja va ser secretari el 1913 i n'era el president quan va morir el 1924.

Va ser candidat de la Joventut Valencianista a les eleccions municipals de 1917, tot i que va ser derrotat, amb els altres tres candidats que presentava la Joventut: Campos, Maximilià Thous i Francesc Aguirre.

Col·laborà, sempre en català, als diaris Las Provincias i La Correspondencia de Valencia, en aquest darrer especialment durant l'època que fou òrgan d'Unió Valencianista. Dirigí Pàtria Nova (1915), setmanari valencianista on compartia els editorials amb Eduard Martinez i Ferrando. Amb ell i alguns altres activistes del valencianisme més compromès, va ser un dels detinguts per les protestes que, seguint la crida feta des d'aquesta publicació, van produir-se contra els Jocs Florals de 1915, respecte dels que es reclamava que era «necessari acabar [perquè no tenien] l'esperit de la renaixença pàtria i de justa protesta contra la dominació estranya que deu de presidir tots els nostres actes». [i]

Escriví alguns sainets, poemes i contes, i utilitzà sovint, en col·laboracions de premsa, el pseudònim de Marian.

[i] Pàtria Nova, núm. 22, 31 de juliol de 1915.Autoria: PNB


Descarregar biografia en PDF


        © Fundació Josep Irla, 2019 · Avís legal