Memòria Valencianista.cat · Logo
 
 
Biografia
Enllaços
relacionats
Inicial
Biografia
Ricard Muñoz i Carbonero
València, 1884
València, 20 de juliol de 1944

Metge

Es va casar en 1910 amb Carmen Suay amb qui tingueren dos fills: Ricardo i Vicente, que esdevindria un reconegut director, productor i guionista cinematogràfic.

Va realitzar els estudis de perit químic i va cursar la carrera de Medicina llicenciant-se en 1908 i especialitzant-se en radiologia.

Va participar en institucions relacionades amb la seua professió essent membre fundador de la Real Sociedad de Electrologia y Radiologia Médica (1919). També va estar relacionat amb la Creu Roja a partir de 1934 i va formar part del seu Comité Central. També fou professor d'Història Crítica de la Medicina a la Universitat de València i president de la Secció d'Història i Literatura Mèdiques del Instituto Médico Valenciano, així com també va ser col·laborador de la revista mèdica El Pueblo.

També va tenir una important trajectòria política de caire liberal. En 1920 fou escollit regidor a València pel Partido de Unión Republicana Autonomista (PURA) fundat per Vicent Blasco i Ibàñez i aleshores ja controlat per Fèlix Azzati mantenint el càrrec durant la Dictadura de Primo de Rivera.

El 1931, amb l'arribada de la República, va abandonar el PURA per ingressar en el Partido Republicano Socialista en el que va estar fins 1934 ocupant la presidència del mateix. A més, fou membre de la masonería i un anticlerical convençut. També va ser membre de l'Institut d'Estudis Catalans.

Durant la Guerra Civil fou vocal de la junta del Colegio de Sordomudos y Ciegos. En aquest mateix període es va afiliar al Partido Sindicalista i a la CNT i va estar vinculat, ocupant durant dos anys la presidència de la Liga de los Derechos del Hombre y del Ciudadano el que més tard li comportaria problemes amb la Brigada Social del Franquisme.

Va estar sotmès fins la seua mort a una intensa investigació per la seua pertinència a la masonería i a aquesta darrera institució, i va estar empresonat durant un breu període de temps per aquestes acusacions.



Autoria: IRM


Descarregar biografia en PDF


        © Fundació Josep Irla, 2018 · Avís legal